KAYSERİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Yer altı zenginlikleri

Kayseri İli, madenler açısından oldukça zengin bir ildir. Ancak il topraklarında yer alan madenlerin pek azı değerlendirilmektedir.

İlde işletilen madenlerin en önemlilerinden biri çinkodur. 800 bin ton toplam, 197 bin ton jeolojik rezervli çinko, Yahyalı ve Bünyan ilçelerindedir. 3 milyon ton toplam, 370 bin ton jeolojik rezervli kurşun-çinko karışımı damarlar ise Yahyalı ve Develi ilçeleri yakınlarında yer almaktadır.

Kayseri İli’nde işletilen bir başka maden demirdir. Demir yatakları, Yahyalı, Yeşilhisar, Develi, Felahiye, Pınarbaşı, Bünyan ve Sarız çevresindedir. 10.7 milyon ton toplam, 1.8 milyon ton jeolojik rezerv gösteren bu maden, biri Develi, ikisi Yeşilhisar ilçelerinde olmak üzere üç işletme tarafından üretilmektedir. İlin krom varlığı ise Pınarbaşı İlçesi’nde toplanmıştır. Kayseri İli’nde üretilen madenlerden olan kromun 283 bin ton toplam, 100 bin ton jeolojik rezervi vardır.

Bünyan, Pınarbaşı, Develi, Felahiye ve Yeşilhisar dolaylarında bulunan linyit, 4 milyon ton toplam rezervlidir. Erkilet’teki linyit ocaklarından ancak yöresel gereksinimleri karşılayabilecek miktarda üretim yapılmaktadır. Manganez ise Pınarbaşı ve Tomarza yakınlarında bulunmaktadır. 1200 ton toplam rezervli bu yataklarda zaman zaman üretim yapılmıştır. İlde, sayılan bu madenlerin dışında Sarız’da 450 bin ton toplam rezervli alüminyum ve asfalt, Bünyan ve Pınarbaşı’nda asbest, İl merkezinde 179.3 milyon m3 toplam rezervli diyatomit, Bünyan’da alçıtaşı (jips) ve Erkilet’te tras yatakları vardır.