KAYSERİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Kültepe Tabletleri, UNESCO Dünya Belleği Listesi’nde

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, uluslararası ticaretin sistematik olarak ilk yapıldığı merkez olarak bilinen Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkartılan eserlerin UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne alındığını açıkladı.

 

Vali Düzgün, Kayseri Müze Müdürlüğü’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ile Kültepe Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu’nun da hazır bulunduğu basın toplantısında, 1948 yılından beri sürdürülen Kültepe kazılarında çıkarılan eserlerle ilgili önemli bir sonuca ulaştıklarını belirterek, “Kültepe Tabletleri”nin UNESCO tarafından Dünya Belleği listesine alınmasının mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

 

Vali Düzgün, “Kültepe tabletleri olarak isimlendirilen ve o dönemin sosyal, ekonomik yaşantısına ilişkin fikir veren bu yazılı eserler için, Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu hocamızın da girişimiyle, UNESCO'nun Dünya Belleği listesine girmesi için müracaatta bulunmuştuk. Geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda da, Türkiye'den UNESCO Dünya Belleği listesine, Kültepe tabletlerinin girmesi onaylandı” diye konuştu.

 

“Kültepe Tabletleri”nin Dünya Belleği Listesi’ne alınmış olmasının dünya üzerinde kültür turizmi ve tarihe meraklı insanların ilgisinin Kayseri’ye kayacağını ifade eden Vali Düzgün, “Bu tabletlerin ortaya çıktığı Kültepe Ören Yeri ve bu tabletlerin sergilendiği Kayseri Müzesi’nin ziyaretçi sayısının artmasını bekliyoruz.” dedi.

 

Arkeoloji Müzesi’nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile yapılan protokolle 2016 yılı içerisinde Kayseri Kalesi içerisinde yapılmakta olan yeni Arkeoloji müzesine taşınacağını hatırlatan Vali Düzgün, daha modern müzecilik teknikleriyle donatılacak olan yeni Arkeoloji müzesi ile birlikte bu ziyaretçi sayısının da önemli ölçüde artmasını beklediklerini dile getirdi.

 

Vali Düzgün, Kültepe kazı çalışmalarını yürüten ekibin ihtiyaçlarının karşılanması ve Bakanlıktan ayrılan ödenekle ilgili gerekli her türlü çalışmanın yapıldığına işaret ederek, şunları kaydetti:

 

“2002 yılında Kültür ve Müzeler Genel Müdürlüğü görevim sırasında, 2002 yılında Türkiye’deki tüm kazılara ayrılan ödenek 2 milyon TL iken şuanda 50 milyonun üzerindedir. Yüzde 2 bin 500’lük bir artış olmuştur. Hocalarımızın ne kadar ihtiyacı varsa karşılanabiliyor şu anda. Normalde arkeologların çalışma süresi 2-3 aydır. 5 aydır Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ve ekibi burada çalıştığına göre bu bütçe sağlanmış durumdadır.”

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, Kültepe’de çıkarılan eserlerin Kayseri’nin ticaret kültürünün genetik kodu olduğunu ifade ederek, buradan çıkarılan eserlerin dünya belleğine, kültürüne eklenmesinin çok önemli bir olay olduğunu belirtti.

 

Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu ise Kayseri’nin çok zengin bir arkeolojik geçmişe sahip olduğunu belirterek, yapılan kazı çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

 

“Anadolu tarihinin başlangıcı Kayseri’de. Biz bunları Kayseri Kültepe’de yapılan kazılarda ortaya çıkardık. Başta rahmetli hocamız Tahsin Özgüç ve Kutlu Emre olmak üzere emeği geçen hocalarımız, çalışanlarımız ve başta desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Verdikleri destek başka hiçbir yerde arkeolojik kazıya nasip olmayacak kadar zengin. Anadolu’nun kültür açısından en zengin ören yerini kazıyoruz. Diğer taraftan da entelektüel birikimleri keşfediyoruz. İnşallah yakın bir zamanda yeni müzemize geçersek orada eserlerimizi daha iyi sergileyeceğiz.”

 

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Bursa Müzesi ve Kayseri Müzesi tarafından korunan “Kültepe Tabletleri”nin de kütüğe kaydedilmesiyle Türkiye’nin toplam 5 mirası Dünya Belleği Kütüğünde yer almış oldu.

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş’un da hazır bulunduğu Kültepe Kaniş/Karum Höyüğü’nde yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkartılan eserlerin UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne alınması ile ilgili yapılan basın toplantısında, kazılarda çıkarılan tabletlerden örnekler sergilendi.

 

  • IMG_3894
  • IMG_3900
  • IMG_3943
  • IMG_3954